Den sjätte utrotningsfasen

Jag är ingen miljöaktivist. Jag råkar bara tycka att miljön är en bra sak att ha kvar här på jorden.

Visste ni att koldioxidhalten och värmen på jorden är två kurvor som följt varandra ganska precist genom historien? Det har svängt lite fram och tillbaka, men hela tiden inom vissa gränser. Under istiderna har koldioxidhalten varit låg och under de globala högsomrarna har den varit hög. 
   Om vi tänker oss en hög skyskrapa med femtio våningar. Under de senaste 650 000 åren har koldioxidhalten befunnit sig under trettionde våningen. 
   För cirka åttio år sedan steg koldioxidhalten för första gången på 650 000 år över trettionde våningen.  
   Idag har nivån, trots sex tidigare istider och värmeperioders logik, hamnat ända uppe på fyrtiofjärde våningen.  Det finns ingenting som tyder på någonting annat än att den kommer fortsätta att stiga. Det är alla forskare överens om. 
   Generationen vi lämnar efter oss kommer att få uppleva en koldioxidhalt som tar snabbhissen upp till den hundrade våningen. Det skriver till och med skeptikerna under på. 

Forskarna är överens. Men det är inte storföretagen. De betvivlar inte att forkarnas profetia är sann. De försöker bara hävda att den inte har någon betydelse. 
   Vinstmaximering verkar gå före livet självt. Är inte det absurt så säg?

Geologerna brukar tala om olika utrotningsfaser i jordens historia. 
   Dinosaurierna steg hädan efter att en gigantisk meteorit slagit ner på jorden. 
   Det var den femte utrotningsfasen.
   Enligt biologerna är vi nu inne i den sjätte.
   Den här gången är det inte en meteorit som utlöser undergången.
  Den här gången är det människan.
  
(siffror och statistisk kommer från boken "Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent" av Andreas Malm och vissa tankar och formuleringar är hämtade ur "Vips så blev det liv - eller en hyllning till blågrönalgen" av Bob Hansson)


Kommentarer
Postat av: Jonas Pettersson

Jonathan! Vad hände med dina blogginlägg. Vill läsa mer om dina tankar. Du får gärna följa mina.Ta hand om dig i skåne. Jag saknar våra stunder, harmonier och toner som ömt studsar mellan väggarna. Konversationer om livet och allt där runt omkring. Jag saknar dig.

2010-10-16 @ 01:01:54
URL: http://www.jpentertainment.se/blogg/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0