Skam den som ger sig!

Jag vet inte hur många gapskratt jag behövt utstå för min usla matlagning. Många av er är bekanta med historien om schnitzeln. Några färre har hört den om när jag försökte mig på att göra indisk lassi. Min kära sambo gillar speciellt att berätta om då jag enligt recept skulle koka broccolin "med spänsten kvar"
   -
Vart f*n sitter spänsten på en broccoli? Vilken del är det?Det här inlägget är till er som aldrig trott på mig.
Det här är inlägget om den fula ankungen som blev snygg.
Och lyckades göra äppelmos.
Två kilo härligt röda äpplen från Potatisboden...
...som blev till "Jonathans Hemkokta Äppelmos med Vanilj"*!Att göra äppelmos är busenkelt. Och man slipper de onödiga konserveringsmedel och tillsatser som allt som oftast finns i de burkar man köper i butiken. Och det är billigt. Helt enkelt jäkligt värt att lägga en sisådär 45 minuter på. Då kan man passa på att göra mycket och frysa in!


Det var allt för den här gången. Nästa vecka ska jag kärna smör.


*Recept fås mot betalning.


A taste of chocolate heaven!

Överraskade både Fröken Söt och mig själv genom att ställa mig vid bakbordet häromdagen. Fudgekakor skulle det bli. Vet inte vad för slags mysig metamorfos jag genomgår just nu, men jag vet att jag gillar den. Har aldrig bakat, pysslat och flummat runt i lägenheten så mycket som jag gör just nu.
Givetvis nyttjades bara ekologiska varor vid baket.
Kakan innan den styckades. Chocolate-mania!
Behöver jag säga att jag är stolt?
Härom veckan gjorde jag äppelmos samtidigt som jag lyssnade på "Filosofiska Rummet" i P1.
Sedan kom jag plötsligt på att jag måste förväxlat mig själv med en gammal tant.
Det var en läskig upplevelse.


knark ÄR bajs

Jag vet att det här kanske inte är det nyaste skämtet i lådan, men det förtjänar helt klart att dammas av igen.

När jag idag gick in på toaletten på Kalmars kårhus upptäckte jag - som så många gånger förr - att det på insidan av varje toalettbås sitter ett litet klistermärke med texten:Knark är Bajs

Det finns många anledningar att inte testa knark.

- Kalmar mot KnarkEftersom det uttryckligen står att knark ÄR bajs borde man ju, för att framhålla samma budskap, rimligtvis kunna skriva:Bajs är Knark

Det finns många anledningar att inte testa bajs.

- Kalmar mot Bajs
OBS! Detta inlägg bör inte tas på för stort allvar, det blir bara kladdigt.


Den sjätte utrotningsfasen

Jag är ingen miljöaktivist. Jag råkar bara tycka att miljön är en bra sak att ha kvar här på jorden.

Visste ni att koldioxidhalten och värmen på jorden är två kurvor som följt varandra ganska precist genom historien? Det har svängt lite fram och tillbaka, men hela tiden inom vissa gränser. Under istiderna har koldioxidhalten varit låg och under de globala högsomrarna har den varit hög. 
   Om vi tänker oss en hög skyskrapa med femtio våningar. Under de senaste 650 000 åren har koldioxidhalten befunnit sig under trettionde våningen. 
   För cirka åttio år sedan steg koldioxidhalten för första gången på 650 000 år över trettionde våningen.  
   Idag har nivån, trots sex tidigare istider och värmeperioders logik, hamnat ända uppe på fyrtiofjärde våningen.  Det finns ingenting som tyder på någonting annat än att den kommer fortsätta att stiga. Det är alla forskare överens om. 
   Generationen vi lämnar efter oss kommer att få uppleva en koldioxidhalt som tar snabbhissen upp till den hundrade våningen. Det skriver till och med skeptikerna under på. 

Forskarna är överens. Men det är inte storföretagen. De betvivlar inte att forkarnas profetia är sann. De försöker bara hävda att den inte har någon betydelse. 
   Vinstmaximering verkar gå före livet självt. Är inte det absurt så säg?

Geologerna brukar tala om olika utrotningsfaser i jordens historia. 
   Dinosaurierna steg hädan efter att en gigantisk meteorit slagit ner på jorden. 
   Det var den femte utrotningsfasen.
   Enligt biologerna är vi nu inne i den sjätte.
   Den här gången är det inte en meteorit som utlöser undergången.
  Den här gången är det människan.
  
(siffror och statistisk kommer från boken "Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent" av Andreas Malm och vissa tankar och formuleringar är hämtade ur "Vips så blev det liv - eller en hyllning till blågrönalgen" av Bob Hansson)


En Stank av Bränt. pt. 2

Att baka scones är fruktansvärt enkelt. Jag har bakat scones massvis av gånger och det har alltid blivit plåtar med härligt väldoftande, gyllenbruna läckerheter. Men igår förvandlades sconesbakandet till en ren och skär kitchen nightmare...

Näsan rann, halsen kliade och ögonen tårades. Jag höll på att bli sjuk och det gjorde mig deppig. Jag behövde något som muntrade upp, något mysigt. Därför beslöt jag mig för att baka scones till mig och Fröken Söt. Efter att ögnat igenom receptet log jag brett. Det här kan inte misslyckas. Jag rörde och knådade och då det i receptet stod "nu skall du ha en smidig och behändig deg" höll jag i något som mer liknade vattnig gröt. Här kanske många tänker att jag borde stannat upp och funderat, kanske till och med gjort om. Ni som tänker så känner mig uppenbarligen inget vidare. Jag klickade istället upp den klibbiga "degen" på ett prassligt bakplåtspapper och penslade på mjölk med en gaffel. Sedan, skjuts in i ugnen!
   Nu var det bara att vänta.
   Efter en stund påpekar Fröken Söt att det luktar bränt från köket. Åh, nej, det är bara jag som tänder lite ljus. Jag har full koll. Det är bara lite mjölk som runnit ner på bakplåtspappret och nu bränts vid, inget konstigt alls. Efter ytterligare minuter hör jag Fröken Söts lätta fotsteg som nu närmar sig köket. När hon dyker upp i dörrkarmen, sätter sig på huk vid ugnen och får syn på de lätt vidbrända degklumparna börjar hon skratta så hon knappt vet vad hon heter. Slutligen utbrister hon: "Okej, var är dom riktiga sconesen då?". Eh, det här är de riktiga sconesen. Dom kanske inte är vackra, men dom är mina, och jag tycker om dom precis som dom är. Fröken Söt lämnar köket, jag förbereder varsin kopp te och ställer fram ost och marmelad. Vi har ju inte smakat dem än. Det är ju trots allt insidan som räknas.
   När jag tagit ur den rykande plåten ur ugnen och låtit sconesen svalna en aning för jag sakta en av dem mot munnen. Inte så pjåkigt trots allt. Jag rusar stolt ut i salongen och proklamerar stolt: dom var jättegoda, påminner lite om skorpor. Fröken Söt svarar då kort att scones inte ska smaka som skorpor.
   Hon har en poäng där. 
   Som tur är är ju skorpor också gott och med mycket smör, ost och marmelad så smakade de faktiskt helt okej. De avnjöts framför ett avsnitt av "Bert" och kvällen blev trots allt ganska lyckad. Nu hoppas jag bara på att förkylningen inte blir värre och förhoppningsvis sjunker undan tills imorgon, för då får vi lite besök. 

   Tack och adjö, senapsfrö! /J 

En stank av bränt

Kanelbullens dag börjar lida mot sitt slut. Hela två och en halv mumsiga kanelbullar ligger nu och guppar runt nere i magsaftens frätande vågsvall.
Vår alldeles nya kaffebryggare kunde inte ha kommit mer lägligt!


Visste ni förresten att
  
   - mellan åren 1850 och 1915 ökade jordens medeltemperatur med 0,3 grader. Mellan åren 1975-76 ökade den lika mycket under bara ett år.

   - de tolv varmaste somrarna som kunnat uppmätas har alla ägt rum senare än år 1990. Den allra varmaste hade vi iår, 2010.


Vissa forskare menar att mänskligt liv som vi idag känner det inte kommer att kunna leva på jorden om hundra år. Den fortsatta temperaturökningen är den främsta orsaken. Den ökande koldioxidhalten i atmosfären är kanske den starkast bidragande orsaken till den globala uppvärmningen. Koldioxid ingår i jordens naturliga kretslopp och tas till stor del hand av regnskogen som omvandlar det till syre. Idag släpper vi ut så mycket koldioxid att regnskogen inte längre kan ta hand om allt. Detta gör att temperaturen världen över stiger, och stiger, och stiger... Faktum är att det största hotet mot regnskogen inte är skövlingen utan skogsbränder som orsakas av det allt hetare klimatet. 

gör vi inget nu kommer våra barn
aldrig få uppleva doften av nygräddade kanelbullar
efter en frisk höstpromenad
i framtiden
                 kommer allt
                                     vara bränt

RSS 2.0